Wiadomości

bus lotnisko elk warszawa olsztyn gdansk transport

święta bez glutenu?
święta bez glutenu?

Smaczne i zdrowe święta bez glutenu? Podpowiadamy, jak się do nich przygotować

Święta Bożego Narodzenia kojarzą się większości Polaków ze stołem suto zastawionym pysznymi potrawami. Unoszące się nad nim zapachy ryb, ciast, sałatek czy wędlin tworzą mieszankę, której nie sposób się oprzeć. Ale czy w dobie coraz bardziej powszechnych alergii pokarmowych można dziś łatwo przygotować świąteczny stół w smacznym i zdrowym wydaniu? Jak najbardziej. Wystarczy odpowiednio wcześniej zaplanować menu na ten czas, uzupełniając je o wartościowe i pozbawione glutenu produkty spożywcze. To gwarancja tego, że będziemy w pełni cieszyć się wigilijnym wieczorem spędzonym z bliskimi. Bez gimnastykowania się w kuchni i ? co ważne ? nadwyrężania domowego budżetu.

Gwiazdka pełna smaku Tradycyjne świąteczne potrawy to charakterystyczny element polskiej kuchni wigilijnej. Jednak o ile przygotowywane na tę okazję menu urzeka smakiem, to jego skład często może zaszkodzić osobom o bardziej wrażliwym układzie pokarmowym. Wszystko przez alergie pokarmowe, w tym uczulenie na gluten ? chorobę cywilizacyjną naszych czasów. Pojawiająca się na skórze pokrzywka czy wodnisty katar występujący po spożyciu niektórych produktów to pierwszy sygnał, że coś może być nie tak z naszym zdrowiem. ? Dlatego jeśli cierpimy na nietolerancję tego białka, podejrzewamy u siebie problemy z trawieniem go albo ktoś z bliskich jest na niego uczulony, ułatwmy sobie i innym konsumpcję ? mówi Karolina Kawczyńska, Dyrektor Marketingu w firmie Gzella. ? Wystarczy, że podzielimy świąteczne menu na potrawy przygotowane na bazie produktów z glutenem i pozbawione tego składnika. Dzięki temu wszyscy uczestnicy posiłku będą cieszyć się smakiem kosztowanych potraw. I to na długo po odejściu od stołu.

Coraz łatwiej (i smaczniej) bez glutenu

Zaletą produktów bezglutenowych jest ich coraz lepsza dostępność w sklepach ? i to nie tylko tych ze zdrową żywnością. To świetna wiadomość dla wszystkich, którym zależy na urozmaiceniu wigilijnej kolacji o pełne aromatu artykuły spożywcze i jednocześnie odpowiednie dla wszystkich cierpiących na nietolerancję tego białka czy też tych, którzy chcą zrzucić zbędne kilogramy i uregulować gospodarkę wodną swojego organizmu. Najważniejsze jest jednak to, że z pomocą produktów bezglutenowych można przygotować na Wigilię potrawy równie smaczne, co te przyrządzane z tradycyjnych składników. ? Gluten już dawno przestał być ?problematycznym? elementem polskiej kuchni ? mówi Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy. ? Będąc na diecie bezglutenowej, można jeść tak zdrowo, jak i smacznie, nie odmawiając sobie praktycznie żadnych potraw podanych na świątecznym stole. Szczególnie gdy mowa o tych z dodatkiem mięsa, takich jak np. pasztety. Wystarczy wyrobić ciasto z mąki bezglutenowej, np. mąki kukurydzianej ? równie smacznej jak ta tradycyjna, za to pozbawionej uczulającego składnika. Odrobina pomysłowości i nieprzebrane źródło pysznego smaku podane mamy na tacy.

 

Tylko sprawdzone wędliny

Dzisiejsza oferta rynku spożywczego jest bardzo szeroka. O ile jednak branża bezglutenowych produktów piekarniczych rozwija się bardzo szybko i takie pieczywo można znaleźć nawet w małych sklepach osiedlowych, o tyle większy problem jest z dostępem do wędlin produkowanych bez wykorzystania tego białka. Na szczęście to się zmienia i z roku na rok oferta takich produktów się zwiększa, podobnie jak zapotrzebowanie na nie. Sprzyja temu fakt, że dieta bezglutenowa dawno przestała być ?modą? określonej grupy społecznej, stając się powszechnym zjawiskiem. ? Coraz częściej kupujemy wędliny bezglutenowe na święta ? mówi Karolina Kawczyńska z firmy Gzella. ? I nic w tym dziwnego. Polacy przekonali się, że tradycyjne potrawy mogą zyskać naprawdę wyjątkowy wyraz właśnie dzięki wyeliminowaniu z nich glutenu i jednocześnie wzbogacenia składu wędlin o inne wartościowe składniki. Takie produkty, jak np. wysokomięsna Szynka Od Dawien Dawna mini firmy Gzella, to nie tylko gwarancja wyrobów wysokiej jakości. Kiełbasa Biała Surowa z dodatkiem aromatycznej mieszanki przypraw, wyprodukowana ze specjalnie wyselekcjonowanego mięsa wieprzowego to również idealne źródło białka. Natomiast w bigosie dobrze sprawdzą się Śląska Extra o apetycznej złocistej barwie i wysokomięsny Boczek Wędzony, który dzięki wędzeniu naturalnym dymem olchowo-bukowym nada potrawie wyjątkowy aromat. Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas. Szczególnie dla Polaków, celebrujących go w gronie najbliższych.

Zadbajmy więc, by na wigilijnym stole nie zabrakło produktów nieuczulających i wysokiej jakości. Postawmy na to, co dobre, smaczne i zdrowe, czyli na dania pozbawione glutenu.

Drużyna ZS nr 2
Drużyna ZS nr 2

Drużyna ZS nr 2 mistrzem rejonu

Drużyna Zespołu Szkół nr 2 w Ełku została mistrzem rejonu VI Szkół Ponadgimnazjalnych w koszykówce chłopców. Turniej odbył się w poniedziałek (12.12.) w hali sportowo- widowiskowej przy Szkole Podstawowej nr 5. W rywalizacji wzięły udział  drużyny: Liceum Ogólnokształcące z Gołdapi, II Liceum Ogólnokształcące z Giżycka, Zespół Szkół Mechaniczno-Elektrycznych w Ełku oraz Zespół Szkół nr 2 w Ełku. Zwycięscy z ZS nr 2 pokonali w finale ZS M-E 44:35. Trzecie miejsce wywalczyli koszykarze z II Liceum Ogólnokształcącego w Giżycku, a ma czwartym uplasowali się zawodnicy z LO w Gołdapi.

450 zł !
450 zł !

450 zł !

450 zł udało się zebrać uczniom Zespołu Szkół nr 1 w Ełku na rzecz 11-letniej Julii ? podopiecznej Stowarzyszenia ?Onkoludki?. 6 grudnia w placówce odbyły się Szkolne Mikołajki, połączone z kiermaszem ciast. Od 2012 roku, w Mikołajki właśnie, uczniowie zbierają pieniądze dla ?Onkoludków?.
-Wszystko zaczęło się od Letniej Akademii Szkolnych Kół Caritas ? wyjaśnia Beata Czaplicka opiekun Szkolnego Koła Caritas Diecezji Ełk.

Policjanci nagrodzeni
Policjanci nagrodzeni

Policjanci nagrodzeni przez Prezydenta Miasta

Prezydent Miasta Ełku Pan Tomasz Andrukiewicz nagrodził 5 policjantów wyróżniających się w służbie prewencyjnej na rzecz miasta. Prezydent przyznał funkcjonariuszom nagrody finansowe i listy gratulacyjne.

Nagrody od Prezydenta Miasta Ełku za szczególne osiągnięcia w służbie otrzymali:
-mł. asp. Bartłomiej Oleaczek
-sierż. sztab. Marcin Andruszkiewicz
-sierż. sztab. Andrzej Siniła
-sierż. sztab. Krzysztof Kuczyński
-st. sierż. Marcin Wiszowaty

Miasto Ełk
Miasto Ełk

Miasto Ełk zabiega o rozbudowę sieci dróg w Polsce północno-wschodniej

Prezydent Ełku Tomasz Andrukiewicz spotkał się w Warszawie z Wiceministrem Infrastruktury i Budownictwa Jerzym Szmitem w celu omówienia strategicznych inwestycji drogowych w Polsce północno-wschodniej. W trakcie spotkania poruszono m.in. kwestie budowy międzynarodowej drogi Via Baltica, modernizacji odcinka trasy z Ełku do Białegostoku, czy budowy drogi krajowej nr 65 oraz modernizacji odcinka Ełk - Olecko. Nowoczesne drogi będą miały realny wpływ na poprawę bezpieczeństwa podróżujących oraz wzrost konkurencyjności tej części Polski ze względu na lepszą dostępność komunikacyjną.

Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treści komentarzy. Komentując korzystasz z narzędzia Facebooka. Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników. Aby zgłosić naruszenie – kliknij w link „Oznacz jako spam” przy wybranym poście. Regulamin i zasady obowiązujące na Facebooku znajdują się pod adresem https://www.facebook.com/policies

Panel użytkownika

Wydarzenia

Ełk | informacje, wydarzenia, artykuły, fakty

youtube wirtualnyelkfacebook wirtualnyelkWspółpraca
Reklama
Kontakt